Zeytinleri Neden elle topluyoruz?

Elle toplama, hem zeytinler hem de ağaçlar için en sağlıklı hasat yöntemidir.

Yaygın hasat şekli olan ağacın silkelenmesiyle günde işçi başına ortalama 100-120 kg zeytin toplanması beklenirken, elle toplamada bu miktar işçi başına 60-70 kg’a kadar düşer. Dolayısıyla üretim maliyetleri yükselir ancak, Ultra Premium Extra Virgin Olive Oil (UP EVOO) üretmek istiyorsanız zeytinleri ağaçtan elle toplamak dışında bir seçeneğiniz yoktur.

Elle toplanan zeytinlerin kabuğu yırtılmayacağı, dokusu zedelenmeyeceği ve ezilmeyeceği için, bu mahsulden elde edilecek zeytinyağı da en kaliteli zeytinyağı olacaktır.

Yağı çıkarılacak zeytinlerin, dalındaki fiziksel şartlara en yakın özellikte korunarak sıkıma alınması, zeytinyağında asitlik oranının çok düşük, içerisindeki antioksidanların da çok daha yüksek çıkmasını sağlar.

Ağaçtan elle toplanan zeytinlerin; vakit kaybetmeksizin sıkma fabrikasına nakledilmesi ve nakliyenin zeytinlerin ısınmasına engel olan delikli kasalarda yapılması da en kaliteli zeytinyağına ulaşmanın başlıca şartlarındadır.