Santorini Fava

Malzemeler:

1 su bardağı iç bakla
1 su bardağı mercimek
2-3 su bardağı kadar su
1/2 küçük havuç
1 avuç kadar ayıklanmış maydonoz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 limon suyu
2 kurusoğan ve 2 yemek kaşığı esmer şeker (veya 1 adet kırmızı soğan ve dereotu)
1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı

Yapılışı:

İç baklayı yıkayın, 3 su bardağı gibi bir su ile beraber ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Köpükleri olursa temizleyin. 20-30  dakika alabilir bu süreç  hafif yumuşasın. Suyunu kontrol edin, dibi tutmaması için sık sık karıştırın. Sonra yıkanmış mercimek, maydonoz, yıkanmış ve doğranmış havucu ayrıca tuzunu ve şekerini de ekleyip pişirmeye devam edin. Şöyle tüm malzeme helmeleşip, kalın ve katı bir mercimek çorbası kıvamında olsun.
Pişirmek biraz vaktinizi alacak ama dibinin tutmaması için ara ara karıştırmanız ve kıvamı için gözünüz üstünde olsun yeter. Hafif katılaşmış çorba, muhallebi 🙂 gibi olunca ocağın altını kapatıp, blender ile çekin. Limon suyunu da ilave edip karıştırın.
Bir kaseye aktarıp, üzerine değecek şekilde streç filmle kaplayın. Kabul tutmasın. Oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin. Buzdolabına koymayın.

Bu aşamadan sonra iki türlü süsleyebilirsiniz:
Benim favorim karamelize soğanlı..Zeytinyağını bir tavaya alıp hafif kızınca piyazlık doğrayınmış soğanı ekleyin. Üzerine esmer şekeri serpin ve önce yüksek ateşte hafif kızarana kadar kavurun yer yer kahverengileşsin. Sonra altını kısın 20-30 dakika kadar karamel rengi olmasını sürekli karıştırarak da karamel rengin her tarafa eşit yayınlasını sağlayın.
Oda sıcaklığına gelen favayı bir kaseye alıp, üzerine karamelize soğan ile servis edin.
Eğer karamelize soğan yapmak istemezseniz favaya dereotu kıyıp ekleyin istediğiniz kadar olabilir ama bol yakışıyor. Bu arada zeytinyağında fare dişi doğradığınız kırmızı soğanları hafif soteleyin. Fava ile karıştırıp servis tabağına alın
Afiyetler olsun.

 

https://www.margauxthecook.com/single-post/2018/10/22/Santorini-Fava