Zeytinin içerdiği antioksidanların ve doğal meyve aromalarının zeytinyağında da varlığını sürdürebilmesi için, zeytinlerin toplandıktan sonra en kısa sürede (aynı gün) “soğuk sıkım” yöntemiyle sıkılması gerekmektedir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinlerin 27 ˚C’nin altında sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağıdır.
Soğuk sıkım yönteminde en kaliteli, en lezzetli ve en sağlıklı zeytinyağı elde edilir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, günümüzde polifenol değerleri açısından en kaliteli zeytinyağıdır.
İyi bir soğuk sıkım zeytinyağı koklandığında, farklı meyve aromaları ile karışık nefis bir zeytin kokusu duyulur. Tadıldığında ise içerisindeki antioksidanlar sayesinde hoş bir yakıcılık hissedilir.
Soğuk sıkım sırasında zeytinler sıcağa ve suya maruz kalmadığı için, üretilen zeytinyağı duyusal açıdan çok daha kusursuz ve besleyici değeri daha yüksek olur.
Dünyada son dönemde, tüketicinin bilinçlenmesi ile birlikte, soğuk sıkım zeytinyağına olan talep hızla artmaya başlamıştır.
Soğuk sıkım zeytinyağları, özellikle soğuk kullanım için idealdir.
Soğuk sıkım zeytinyağı bir lüks, bir ayrıcalık değil, “Gerçek Zeytinyağı” için üretimin olmazsa olmazıdır.