Zeytinyağı tadımı, şarap tadımına benzer. Hem şarap ve hem de zeytinyağı, taze meyvelerin preslenmesiyle elde edilen sıvılardır.
Her tadım arasında soda veya bir dilim elma ile ağzınızı daima temizlemelisiniz.
Tadımdan en az 1 saat önce ve tadım sırasında parfüm, deodorant, şeker, kahve gibi içeceklerden, yemek yemekten, alkol ve sigara içmekten kaçınılmalıdır.
Tatma seansından önce ellerinizi parfümlü sabunlarla yıkamaktan kaçının ve parfümlü el losyonları kullanmayın.
Usulüne uygun Natürel Sızma Zeytinyağı Tadımı:
Bir bardak veya şarap bardağına veya fincana bir miktar zeytinyağı (bir veya iki yemek kaşığı) dökün. Mümkünse mavi bir bardak olsun.
Bardağı bir elinize koyun ve diğer elinizle üst kısmını kapatın.
Elinizde ısıtın.
Camın kenarlarını kaplamak ve yağın aromalarını açığa çıkarmak için yağı çevirin.
Bardağı burnunuza doğru getirin, bardağın üzerini açın ve yağın aromasını içinize çekin, meyveli olup olmadığına ve nasıl koktuğuna dikkat edin.
Şimdi yağdan bir yudum alın ama henüz yutmayın. Dilinizin ucunun yağda hafif bir tatlılık tespit edip etmediğine bakın.
Zeytinyağını ağzınızda tutarak dişlerinizden biraz hava alın.
Zeytinyağının acılığına dikkat ederek zeytinyağını ağzınızda dilinizin sağına ve soluna doğru gezdirin.
Sonuçta, zeytinyağını boğazınızdan aşağıya inerken baharatlı olup olmadığını ve biraz da öksürmenize neden olup olmadığına dikkat edin.
Sızma zeytinyağının faydalı özellikleri, son derece sağlıklı doğal antioksidanlar ve antienflamatuvar bileşikler olan polifenollerin varlığına göstereceği için, acı ve baharatlı hislerdir. Bu nedenle acı ve baharatlı bir natürel sızma zeytinyağı tercih etmek çok önemlidir.
Karmaşık bir natürel sızma zeytinyağı, çeşitli meyve ve/veya sebzelerden çeşitli aromalara sahip olandır.
Meyvemsi yoğunluk, acılık ve baharatlılık yoğunluğu ile orantılı olduğunda, o natürel sızma zeytinyağı dengeli olarak kabul edilir.
En iyi natürel sızma zeytinyağı dengeli olandır.