Her sızma zeytinyağının sahip olması gereken üç şey:
1. Meyvemsi aroma
Her iyi zeytinyağı taze meyve aromasına sahip olmalıdır. Sonuçta zeytin meyvedir. Zeytinyağı, taze ve meyvemsi kokmalıdır.
2. Acılık
Zeytinler ağaçtan koptuğunda çok acıdır. Bu yüzden taze, kaliteli zeytinyağı dilde acı bir hisse neden olmalıdır.
3. Yakıcılık
Sertlik, taze, yüksek kaliteli zeytinyağındaki sağlıklı fenolik bileşiklerin neden olduğu boğazda
öksürüğe neden olan acıdır.
Bir zeytinyağına ne ödül kazandırır?
Bir zeytinyağının dünyanın en iyileri arasına girmesi için olağanüstü bir karakter sergilemesi gerekir.
4. Komplekslik (Karmaşıklık)
Olağanüstü zeytinyağları, bizi hoş bir duygu dolu karmaşık bir buket içinde koku ve tat dolu bir
yolculuğa çıkarır.
5. Uyum
Kaliteli zeytinyağlarını diğerlerinden yağın kalite özelliklerindeki hoş denge ayırır.
6. Kalıcılık
Nitelikler bir süre oyalanmalı, tadımı yapan kişide meyveli notalar ve karmaşık detayları yansıtması için zaman vermelidir.