1. Sadece natürel sızma etiketli zeytinyağlarını satın almalısınız. Elbette bu etiket, zeytinyağının en iyisi olacağının garantisi anlamına gelmez ama, en azından kötü bir yağ olmayacaktır.

2. Zeytinyağı etiketini okumalısınız. Muhtemelen “hasat” ve “son kullanma” tarihlerini görebilirsiniz. İyi üreticiler hasat tarihini her zaman gururla zeytinyağının üzerine koyarlar. Son kullanma tarihi, genellikle hasattan ziyade şişelemeden itibaren 2 yıl olduğu için biraz yanıltıcı olabilir.

3. Koyu renkli bir şişe aramalısınız. Işıktan korunmak için natürel sızma zeytinyağı koyu renkli şişeye konulmalıdır. Şeffaf cam şişede zeytinyağından kaçınmalısınız. Işık, zeytinyağının en büyük düşmanıdır ve içindeki zeytinyağı muhtemelen lezzetinin ve aromasının çoğunu kaybetmiş olacaktır. Koyu cam şişelerde veya opak teneke kutularda sızma zeytinyağı arayın.

4. “Soğuk sıkım” terimini bilmelisiniz. Natürel sızma zeytinyağı, ilave ısı olmadan elde edilmelidir (27°C’den yüksek olmayan ortam sıcaklıklarında).

5. Natürel sızma zeytinyağı yaşlandıkça daha iyileşmez. Ne kadar taze ise o kadar iyidir. Bir zeytinyağını satın almadan önce deneme fırsatınız varsa, mutlaka tadın. Taze ise, taze zeytin gibi kokmalı ve tadı taze zeytin gibi olmalıdır – çimenli, yeşil ve bazı çeşitlerin tadı meyvemsi olabilir. Bozulmuşsa, mum boya kokusu tatma olasılığınız daha yüksektir ya da küflenmiş ceviz kokusu ve tadına sahip olacaktır.

6. Polifenol seviyelerine bakın. Açıkça acı ve tadı keskin olan zeytinyağları, polifenol içeriği daha yüksek olan yağlardır.

7. Zeytinyağının filtrelenmiş olup olmadığını kontrol edin. Filtrelenmiş bir zeytinyağı seçerseniz, içinde tortu veya bulanıklık olmamalıdır. Filtreleme kaliteyi garanti etmez, ancak raf ömrüne biraz katkıda bulunur.

8. Asitliği arayın. Natürel sızma zeytinyağlarının % 0.8’den az serbest yağ asidi içerdiği bilinmektedir. Ultra Premium Natürel Sızma Zeytinyağı için bu asitlik oranı % 0.3’ün altında olmalıdır. Asitlik ne kadar yüksek olursa kalite o kadar düşük olur.

9. Peroksit değerine bakın. Natürel sızma zeytinyağı için maksimum peroksit değeri 20’dir. Yüksek kaliteli natürel sızma zeytinyağının peroksit değeri 12’nin altında olmalıdır. Peroksit değeri düşük yağlar tercih edilir.

10. K232, K270 ve DK değerlerine bakınız. Bir yağın natürel sızma zeytinyağı olabilmesi için bu rakamların sırasıyla < 2.5, < 0.22 ve < 0.01’in altında olması gerekmektedir.

11. Natürel sızma zeytinyağının rengi, sonsuz ara tonlarla birlikte yeşilden sarıya değişir. Yaşla birlikte bozulan bir pigment olan klorofil ne kadar yeşil olursa, o kadar taze ve zengindir. Renk sarı olduğunda karoten bakımından daha zengindir ve en az yeşil natürel sızma zeytinyağı kadar iyidir. Kırmızımsı turuncuysa, okside olduğu ve tüketilmemesi gerektiği anlamına gelir.

12. Ultra Premium natürel sızma zeytinyağı arıyorsanız, “erken hasat” olup olmadığına bakmalısınız. Ultra premium natürel sızma zeytinyağları, zeytinler yeşil olduğu dönemde hasat edilir.

13. Zeytin türlerini arayın. Bu çeşitler, sızma zeytinyağı yapmak için kullanılan zeytin türü için renkli bir terminolojiye sahiptir.